Сад огород

воскресенье, 26 апреля 2015 г.

Варто міняти проводку

Не можна уявити сучасне життя без електрики. Всі побутові прилади, освітлення, нагрівання води, кондиціонер і багато іншого працює від електрики. Часто при ремонті квартири виникає питання: а чи варто міняти електропроводку на нову? Звичайно, можна звернутися до досвідчених фахівців, наприклад знайомого електрика, який скаже обов'язково потрібно і він може взяти цю роботу на себе. Але краще з цим рішенням не поспішати і розібратися з доцільністю, і причинами майбутньої заміни.



Більше половини квартир вторинного ринку нерухомості, особливо "хрущовки" і "сталінки" мають проводку виконану з алюмінієвих проводів. Однак через стільки років, більшість квартир прекрасно себе почувають донині і продовжують служити вірою і правдою своїм господарям.
*До 2001 р. за наявного заділу будівництва допускається використання проводів і кабелів з алюмінієвими жилами.

Це означає, що всі житлові будинки, які були побудовані після 2001 року, будуються (реконструюються) зараз або будуть побудовані в майбутньому, повинні мати електропроводку всередині квартир виконану тільки з мідного дроту. Тому, якщо у вашій квартирі дроти в стінах мідні, швидше всього повну заміну можна не планувати, а обмежитися лише додаванням розеток, перенесенням вимикачів або встановленням додаткових світильників (якщо це потрібно). Дізнатися, які у вас дроти в стінах може будь-яка людина, яка хоч раз ремонтував розетку або вимикач. Інша справа якщо ви змінюєте планування квартири або переходьте на електро опалення, тоді заміни не уникнути.

Що робити якщо дроти в квартирі алюмінієві? Бажано, по можливості алюмінієву проводку замінити на мідну, але повторюся - бажано. Робота по заміні проводів коштує недешево, тим більше якщо роботу буде виконувати спеціально найнятий чоловік. Саме із-за своєї дороговизни багато людей відкладають цю роботу на майбутнє, а люди похилого віку і зовсім не планують. Для живих пенсіонерів, у яких навантаження телевізор, світло і пральна машина, заміна може і не знадобитися. Інша справа молодь, зі своїми кондиціонерами, посудомийками, обігрівачами, електрочайниками, різноплановим освітленням та іншими дарами цивілізації. Чим більше техніки, тим більше споживана потужність, отже, це буде вимагати збільшення перерізу проводів.

З усього вище сказаного хочеться відзначити, що експлуатувати алюмінієву проводку не заборонено, заборонено використовувати алюмінієві дроти в прокладанні нової в житлових приміщеннях. Тому, якщо ваша проводка алюмінієва і працює без нарікань, виходите з фінансових можливостей. Інша справа якщо підключена техніка весь час вибиває пробки (або автомати), плавить розетки або гріє дроти, то питання про заміну слід зробити пріоритетним. У будь-якому з випадків, з питань заміни електропроводки раджу проконсультуватися з електриком, бажано незалежним або знайомим.

Комментариев нет:

Отправить комментарий