Сад огород

четверг, 7 мая 2015 г.

Прищеплювати дерева.

Будь дачник повинен вміти прищеплювати дерева. Це допоможе йому швидко розмножити будь-які сорти зерняткових і кісточкових культур. Якщо щеплення зроблене правильно, плоди щепи не втратять у своїй якості. Дочекайтеся кінця травня-початку квітня, поки у рослин не почалося активне сокорух. Запасіться хорошими живцями, необхідними інструментами і приступайте оновлювати сортові дерева у вашому саду.



Вам знадобиться
Заздалегідь заготовлені живці
Секатор для підрізування живців
Садовий ніж
Стрічка з поліетилену або ПВХ (ізолента, лейкопластир)
Садовий вар (пластилін, віконна замазка)
Поліетиленовий пакет і шнур

Інструкція

1Заготавливайте живці восени, після листопаду. Можна купити їх у зарекомендували себе виробників. Ретельно дотримуйтесь правила заготівлі та зберігання майбутнього щепи.

• Беріть їх тільки від здорових рослин. Годяться пагони у віці року з верху або середини крони.
• Живці заготовлюйте не менше 40 см в довжину. Ростові бруньки на них повинні бути добре розвинені.
• Зберігайте пагони на землі, засипав ґрунтом, або в підвалі під вологим піском.

 2Положите підщепа за добу до початку щеплення дерев в тепло. Деякі дачники їх замочують у воді. Наріжте живці, щоб на кожному були 3-4 бруньки. Тепер вибирайте спосіб щеплення дерев.

 3Привейте дерева залежно від їх виду:

• копуліруванням. На черешку і гілки-підщепі зробіть однакові косі зрізи-«язички» близько 3 див. Прикладете їх, щоб вони зчепилися. Такий спосіб щеплення часто застосовують для вишні та черешні.
• В розщіп. Розщепіть садовим ножем підщепа з торця – по центру, глибиною близько 5 див. Знизу черешка зробіть кілька зрізів навскіс. Отриманий клин повинен збігатися за розміром з розщепом на гілці. Один його зріз повинен знаходитися біля нирки. Вставте клин у розщіп, щоб кора підщепи і прищепи збіглася. Так можна прищеплювати будь-які культури.
• За кору. Уздовж гілки розріжте кору, зробивши смугу близько 4 див. Відведіть кору в бік і вставити в розріз держак. Косий зріз прищепи повинен лежати на деревині. Сильно притисніть кору. Так рекомендується прищеплювати сливу, абрикос і аличу.

4Сделайте обв'язку щеплення. Держак потрібно туго прив'язати до гілки з допомогою стрічки 4-5 см в ширину. Робіть її з поліетилену, поліхлорвінілу (ПВХ) або використовуйте звичайну ізоляційну стрічку, лейкопластир. Дійте так:

• обмотайте держак знизу вгору, закінчивши обв'язку на зімкнутих зрізах прищепи та підщепи.
• Нижню нирку черешка залиште зовні!
• Покрийте обв'язку і місце з'єднання черешка з гілкою садовим варом або обмажте пластиліном, віконною замазкою.
• Зверху натягніть поліетиленовий мішечок і прив'яжіть його.

 5Посмотрите через 3 тижні, прижився ваш прищепу. Якщо він не засох, а на місці стику прищепи та підщепи можна побачити каллюс (тканина, що утворюється після загоєння ранки), – щеплення дерева пройшла успішно.


Детальніше: http://www.kakprosto.ru/kak-15938-kak-privit-derevya#ixzz3ZTbPr0iG

Комментариев нет:

Отправить комментарий