Сад огород

пятница, 25 декабря 2015 г.

Як побудувати дачу своїми руками?


При придбанні земельної ділянки самим нагальним стає питання про те, як побудувати дачу і, що важливо, як побудувати дачу дешево.
Існує багато способів зведення дачного будиночка. Можна будувати з цегли, керамзитобетону, дерева, газосилікатних блоків або комбінованого матеріалу. Кожен матеріал має свої переваги й недоліки, тому вибір залежить від призначення будівлі і вимагаються від нього функцій.



Для того щоб побудувати дачу недорого своїми руками, варто звернути увагу на каркасне будівництво. Каркасні будинки зводяться дуже швидко, а якщо використовувати недорогі оздоблювальні матеріали, такі будинки обходяться набагато дешевше інших.
У нашому прикладі розказано, як правильно побудувати дачу на каркасній основі. Будинок будемо будувати одноповерховий, з верандою і двосхилим дахом.



Етапи будівництва дачі


1. Заливка фундаменту


Будь-яке будівництво починається з фундаменту. Для нашого каркасного будинку знадобиться стовпчастий фундамент. Спочатку ручним буром свердлимо отвори завглибшки 80-100 см по периметру і по всій площі майбутньої споруди. В якості опалубки використовується трубка руберойду діаметром 20 см. Вставляємо руберойдно гільзи в кутові ями і заливаємо бетонною сумішшю, вставляємо шпильки.

Потім заливаємо всі інші палі, вирівнюємо, утрамбовуємо землю навколо стовпів. Залишаємо бетон для «дозрівання».

2. Нижня обв'язка каркаса

З дощок перетином 15х5 см, покладених на фундамент, робимо нижню обв'язку. Всі дошки обв'язки закріплюємо шурупами. Вирівнюємо нижню частину каркаса і робимо пази для лаг підлоги, попередньо розмітивши їх розташування.

Прикріплюємо до лаги обв'язку і стовпів фундаменту. Обов'язково робимо антисептичну обробку дощок.

3. Чорнова підлога

На рівномірно розташовані лаги укладаємо дошки чорнової підлоги. Після їх закріплення застеляємо пергаміном, прикріплюємо бруски і укладаємо шар пінопласту.

Додаємо бруски в місцях стику вологостійких плит OSB і кладемо ще один шар пінопласту. Зазори і щілини закладаємо монтажною піною.

Завершуємо створення платформи укладанням плит OSB 12 мм і закріпленням їх цвяхами.

4. Стіни будинку

Існує кілька способів зведення стін каркасного будинку. Можна спочатку спорудити повністю весь каркас з несучих дощок, а потім зайнятися обшивкою стін або ж будувати кожну стіну окремо. У нашому випадку спочатку закріплюється каркас окремої стіни, а потім обшивається плитами. Обов'язково використовуємо укосини для підтримки конструкції.

В потрібних місцях робимо отвори для вікон і дверей, зміцнюючи їх додатковими брусками. Встановлюємо міжкімнатні перегородки і верхню обв'язку.

5. Кроквяна система

Після остаточного будівництва стін приступаємо до встановлення крокв, заздалегідь виготовлених з бруса за шаблоном. Конструкція укріплена горизонтальній перемичкою.

Крокви накриваємо гідроізоляційним матеріалом і робимо решетування і контррейки даху. Прикріплюємо антиконденсатний плівку. Накриваємо дах металопрофілем висотою хвилі 21 мм. Закладаємо фасади плитами.

6. Зовнішня обробка

Всі зовнішні стіни будинку обшивають сайдингом поверх плит OSB. Встановлюємо вікна та двері.

Поверх нижньої обв'язки прибиваємо брус, до якої за допомогою шурупів кріпимо листи шиферу. Також брус допомагає утримувати відлив. Шифер можна пофарбувати у будь який колір.

7. Чорновий стеля

За допомогою дощок робимо чорнової стелю. Утеплюємо його мінеральною ватою і накриваємо зверху вітрозахисною плівкою.

Добудовуємо веранду — робимо навіс, перила, підлогу.

8. Внутрішня обробка

Утеплюємо стіни пінопластом, розташовуючи її між брусами каркаса.
Потім обробляємо стіни гіпсокартоном, попередньо спорудивши дерев'яну обрешітку.
Стеля зашиваємо плитами МДФ.
9. Залишилося встановити в будинку необхідні комунікації, провести електропроводку і зробити внутрішню обробку всіх кімнат. Матеріали при цьому можна використовувати самі різні, від вагонки до керамічної плитки.

Ось таким чином нам вдалося недорого побудувати дачу, досить симпатичну і затишну.

На запитання: «Скільки коштує побудувати дачу?» — відповісти непросто, так як все залежить від використовуваного матеріалу та його ціни.

Комментариев нет:

Отправить комментарий